nedeľa 14. februára 2010

Sila faktov / Vanniovo kráľovstvo alebo kráľovstvo Kvádov ?

Ako sme mali možnosť vidieť, slovenská historiografia v súvislosti s Kvádmi používa výraz "Vanniovo kráľovstvo" beztoho aby sa zmienila o dlhom zozname kráľov vládnucej dynastie.


Slováci si požičali uvedený výraz z encyklopédie Historia Naturalis od Plinia Secunda. Encyklopédiu napísal Plinius starší počas vlády Vanniusa v období rokov 21-51 n.l. V tom čase však Plinius starší nemohol tušiť, že kráľovstvo Kvádov pretrvá niekoľko storočí. Je preto nesprávne naďalej používať pomenovanie "Vanniovo kráľovstvo" bez zmienky o kráľovstve Kvádov, ktoré akoby neexistovalo a pritom vieme, že malo dlhú históriu.[10] S ohľadom na historické fakty je vhodnejšie používať pomenovanie KRÁĽOVSTVO KVÁDOV. Obdobie kráľovstva je datované od roku 21 n.l. do druhej polovice 5. storočia (488 n.l.), teda do obdobia upadajúcej ríše Hunov kedy sa časť Kvádov pripojila k výprave Vandalov a zvyšok bol asimilovaný ostatnými germánskymi kmeňmi konkrétne Ostrogótmi a Longobardmi.

>> Kedy sa objavili Slovania na území Slovenska ? ︽Obsah


[10] Absencia zmienok o kráľovstve Kvádov, ktoré existovalo niekoľko storočí, otvára historikom priestor pre vytváranie hypotéz o príchode Slovanov na územie germánskych Kvádov na prelome 4. a 5. storočia. V tejto súvislosti pozri nasledujúcu kapitolu Kedy sa objavili Slovania na území Slovenska ?

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov