streda 17. novembra 2010

Sila faktov / Záver

Tak ako som postupne analyzoval Petrove Ratkošove pripomienky, zistil som, že vo viac ako v 60 prípadoch sú jeho faktické tvrdenia a dobové historické zdroje chybné alebo k problému pristupoval povrchne a preto jeho argumenty nie sú dostatočne zdôvodnené. Medzi obrovským množstvom nepodložených pripomienok sa nachádzajú iba tri, ktoré sú správne avšak málo významné.

Takisto som bol prekvapený z veľkého množstva nevedeckých námietok zo strany Petra Ratkoša. Preto si musím klásť otázku: Má primeranú vedeckú a odbornú kvalifikáciu keď robí jednu chybu za druhou? Alebo má iné dôvody na to aby zastával túto neudržateľnú pozíciu?

Musím jasne odpovedať na prvú otázku. Peter Ratkoš je doktor histórie. Jeho vedecká kvalifikácia jasne dokazuje - a ja o tom nepochybujem - že je schopný viesť a uskutočňovňať vedecký výskum na vysokej úrovni.

Čo je potom dôvodom toho, že navzdory jeho uznávaným schopnostiam zápasí s evidentnými faktami? Prečo nemôže pripustiť neudržateľnosť tradičnej teórie, ktorú reprezentuje? Čo je dôvodom toho, že Peter Ratkoš otvorene útočí na iných výskumníkov - v tomto prípade aj na mňa? Matúš Kučera, dekan Univerzity Komenského, s ktorým sa hádal podobným spôsobom, odpovedal na túto otázku nasledovne: "Svoju obhajohu však uskutočňuje neobvyklým, jemu vlastným spôsobom ... usiluje sa spochybniť všetky výsledky, ktoré som vo svojej práci dosiahol."[102] Na základe vlastných pozorovaní uvedených vyššie, musím s ním súhlasiť!

Je to už 31 rokov odvtedy ako sa Peter Ratkoš stal členom veľkej skupiny, ktorá zastupuje tradičný pohľad na Moravu velebiacej národnú minulosť a stal sa jej zanieteným podporovateľom.

Odvtedy, ako je zjavné z jeho publikácií, skúmal ranú historiografiu predmetného obdobia a dokonca publikoval dobové historické zdroje.[103] Preto musel mať k dispozícii všetky potrebné materiály k tomu aby si vyjasnil veľké množstvo otázok týkajúcich sa histórie Veľkej Moravy. Napriek tomu sa stále zo všetkých síl usiluje udržať tradičnú teóriu, ktorá protirečí dobovým zdrojom. Svoje zámery odhalil keď sa usiloval vyvrátiť tvrdenia Bavorského geografa a Konštantína Porfyrogeneta beztoho aby si porovnal ich informácie s inými dobovými zdrojmi. Toto je miesto kde začal Patrov Ratkošov odklon od pravdy, ktorý má iba dve vysvetlenia: Alebo dokončil svoju prácu povrchným spôsobom alebo bol pod vplyvom národného cítenia.[*]

Nezáleží na tom, ktorá z týchto dvoch možností je príčinou jeho konania, výsledok je rovnaký: používa všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii aby potlačil fakty, ktoré by mohli naštrbiť jeho vedecké postavenie tým, že uzrú svetlo sveta. Dokonca priznáva "My sme nekoncipovali úsilie zamerané na očistenie skorej slovenskej histórie od romantických myšlienok."[104] V záujme svojej teórie sa dokonca nezastaví ani pred predkladaním nepravdivých informácii, dokonca urážlivých. Počas našej analýzy sme niekoľkokrát poukázali na to, že Peter Ratkoš pri svojich odkazoch na slovenskú históriu viackrát proti nám použil tvrdenia, ktoré slovenská historiografia nedokázala alebo dokázala ich opak. (napr.: poloha kráľovstva Kvádov, Výčap-Opatovce, prípad Dowina, atď.)

V odbornej diskusii má každá zo strán nespochybniteľné právo poukázať na druhého chyby, omyly a dokonca ich presne pomenovať. Hanobenie začína vtedy ak jeden z partnerov v diskusii napáda vedeckú integritu a česť iného bez udania dôvodu alebo na základe nepravdivých (nie mylných) tvrdení, napr. obviňovaním z vedomého popierania súčasných faktov. Peter Ratkoš zabudol na staré príslovie: "unusquisque iudicat secundum quod est" - podľa seba súdim teba.

Je veľmi ťažké vyvrátiť historické chyby, ktoré boli obhajované storočia, navyše ak sú prítomné národné vášne. Prvá povinnosť historika z povolania je publikovať pravdu, ktorú rozpoznal ukrytú v dokumentoch z minulosti. Iba toto je môj cieľ. Nový pohľad na Moravu bol založený György Szkenárom a nezávisle na ňom Imre Bobom a mnou. Dokonca ešte predtým ako som sa o nich dozvedel som dospel k rovnakým záverom ako oni - nový pohľad na slovenskú historiografiu raných dejín otvára úplne nový smer.

Dôležitosť nového pohľadu na polohu a históriu Veľkej Moravy, ktorý nachádza oporu v historických zdrojoch je presne to, čo spôsobuje Petrove Ratkošove útoky. Také výbuchy určite nevyriešia žiaden odborný problém. Jediná cesta na ich riešenie je v otvorenom a pokojnom dialógu. Ja iba privítam ak by mohol takýto dialóg prebiehať v súlade s etikou vedeckého výskumu, bez zahladzovania mojej práce, zavádzania, nepravdivej argumentácie s úmyslom zničiť moju dôveryhodnosť. Rád by som takisto dúfal, že sa už nestretnem so správaním podobným Petrovmu Ratkošovmu alebo s publikáciami, ktorým chýba rešpekt k práci výskumníka.

Svoj odkaz pre Petra Ratkoša uzatváram slovami Miklósa Telegdiho:[105]

"Priateľu, rozumiem čo spôsobuje tvoj bruchabôľ. To čo požiera tvoje vnútornosti je, že som sa postavil proti tebe ako kamenná hradba na obranu Izraela ... Toto je dôvod prečo ma napomínaš, preklínaš a zlorečíš mi. To čo ti vadí, nazdávam sa je, že ani ty a ani tvoji priatelia (partneri) nesmú siať, otvorene a slobodne, semená škriepok a zvád v sobotu, tak akoby ste si priali."


Pozsony, 27. február 1978

︽Obsah


[102] KUČERA, MATÚŠ: Nad otázkami našich včasnostredovekých dejín, Poznámky k úvahe Petra Ratkoša Historický časopis. Bratislava 1977. 73. (Otázka hranice Veľkej Moravy a Bulharska)

[103] napr. RATKOŠ, P.: K otázke hraníc Veľkej Moravy a Bulharska. Historický časopis III. (1955)- 206-218. Tento zdroj sme citovali niekoľkokrát.

[104] Irodalmi Szemle. Pozsony XXI (1978). 564

[105] pozri poznámku č.2 pre bibliografické údaje o knihe

[*] tretia možnosť je, že si uvedomoval vplyv tradičného dominantného kultúrneho spoločenstva a z lojality k nemu plynúce výhody a uprednostnil výhody zázemia veľkej skupiny pred výskumom, pozn. prekladateľa

13 komentárov:

O 21. februára 2013 o 20:39 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump
out. Please let me know where you got your theme. Many thanks

Look at my blog post; hostgator Recommendations

 
O 27. februára 2013 o 6:47 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognize what you are
talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally talk over
with my web site =). We will have a hyperlink trade agreement between us

my homepage :: http://naturalanxietyremediestips.com/

 
O 28. februára 2013 o 2:22 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Aw, this was an exceptionally nice post. Spending some time and
actual effort to create a very good article… but what can I
say… I procrastinate a lot and never manage to get
anything done.

Here is my weblog Bluehost Reviews

 
O 2. marca 2013 o 10:02 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when
new comments are added- checkbox and from now on whenever
a comment is added I get 4 emails with the exact same comment.
Is there a way you are able to remove me from that service?
Kudos!

My homepage :: shared hosting dedicated ip address

 
O 2. marca 2013 o 23:32 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Excellent way of telling, and good piece of writing to take data regarding my
presentation focus, which i am going to convey in institution of higher education.


Here is my page: webhostingtop3.com

 
O 8. marca 2013 o 2:29 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

I am genuinely pleased to read this weblog posts which carries tons
of valuable data, thanks for providing these information.


Also visit my site :: Go Daddy Virtual Dedicated Hosting

 
O 8. marca 2013 o 5:40 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

It is the best time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things
or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article.
I wish to read even more things about it!

My blog post: Vexxhost Reviews

 
O 11. marca 2013 o 3:57 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

I drop a comment when I appreciate a post on a
website or I have something to contribute to the discussion.

Usually it's caused by the passion displayed in the post I browsed. And after this article "Sila faktov / Z�ver". I was moved enough to leave a thought :-) I actually do have a few questions for you if it's allright.
Is it simply me or do a few of these remarks come across
like they are left by brain dead people? :-P And, if you are posting on additional online sites, I'd like to follow you. Could you list the complete urls of your shared sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Look into my site ... vexxhost product evaluations

 
O 12. marca 2013 o 0:37 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Hi to all, it's really a fastidious for me to pay a visit this site, it contains valuable Information.

Also visit my blog ... host-monster Testimonials

 
O 9. apríla 2013 o 22:48 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Hey there would you mind letting me know which web host you're working with? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say
this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price?
Thanks a lot, I appreciate it!

My site :: http://www.youtube.com/watch?v=Al2XPf2DgwE

 
O 9. apríla 2013 o 23:40 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

I just couldn't depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual provide for your guests? Is gonna be again steadily in order to inspect new posts

Stop by my homepage :: fast money recap

 
O 1. mája 2013 o 18:45 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

each time i used to read smaller posts that also clear
their motive, and that is also happening with this article which I am reading at this time.


Also visit my web-site: cheapwebhostingfirms.com

 
O 8. júna 2013 o 12:49 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

Wow, marvelous weblog layout! How long have you ever been blogging for?
you make running a blog look easy. The total glance of your web site is wonderful, as neatly as
the content material!

Feel free to surf to my page: Eleven2 Reviews

 

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov