utorok 23. marca 2010

Sila faktov / Nachádzala sa Samova krajina v susedstve Durínska ?

Podľa Petra Ratkoša je zo zväzku IV kapitoly 68 vo Fredegarovej kroniky údajne zrejmé, že sa Samova krajina nachádzala v susedstve Durínska. Na spomínanom mieste Fredegar píše o víťazstve Sama nad armádou franského kráľa Dagoberta v roku 631 n.l. V tejto súvislosti poznamenáva: "Potom Venédi niekoľkokrát prepadli Durínsko a takisto iné provincie Franského kráľovstva."[32] Fredegar takisto spomína podobnú udalosť z roku 633 n.l.[33]

Z textu, ktorý sme citovali z Fredegarovej kroniky, a ktorého presný preklad sme uviedli, nie je zrejmé, že Durínsko a Samova krajina sa nachádzali v susedstve. To čo sa môžeme dozvedieť je, že Samove vojenské družiny niekoľkokrát prepadli a spustošili provincie Franského kráľovstva a Durínska. Naopak z faktu, že Fredegar sa zmienil o Durínsku oddelene môžeme usudzovať, že sa jednalo o nezávislú krajinu. Franský kráľ Dagobert bol slabý vladár a to umožnilo aj Samovi aby sa mu postavil. Durínski panovníci v tom čase takisto rebelovali a získavali nezávislosť spod nadvlády Frankov až po dobu kedy Karol Martel počas svojho panovania (720-741) vládu nad územím opäť neobnovil. Zmienka o Durínsku neznamená, že sa nachádzalo v susedstve Samovej krajiny ale to, že bolo cieľom jeho vojenských ťažení.

Kvôli názornosti a pre lepšie porozumenie geografických súvislostí uvedieme iné podobné historické udalosti. Napríklad Ročná správa zo St. Gallen z roku 901 n.l. uvádza "Maďari opäť vpadli do Itálie."[34]. V Správe z Altaich Niederaltaichu z roku 911 n.l. je nasledovná poznámka: "Maďari vyplienili Franciu a Durínsko."[35] Na základe informácií z oboch uvedených kroník, pričom druhá je identická k tej z Fredegara, ešte nikto nevyvodil záver, že krajina Arpáda susedila s Itáliou, Franciou a Durínskom!

>>Čo potvrdzuje životopis Sv.Amanda biskupa ? ︽Obsah


[32] "Multis post haec vicibus Winidi in Toringia et relequos vastandum pagus in Francorum regnum irruunt."FREDEGARI CHRONICON Lib. IV. Cap. 68 – MMFH I. 23.

[33] "... Winidi ... et sepius ... regnum Francorum vastandum Toringia et relequos pagus ingrederint."FREDEGARI CHRONICON Lib. IV. Cap. 68 MMFH. I. 25.

[34] "Ungari Italiam invaserunt"GOMBOS: Cat.I. no. 199. pag. 91

[35] "Ungari vastaverunt Franciam atque Thuringiam"GOMBOS: Cat. I. no. 205. pag.92

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov