utorok 23. marca 2010

Sila faktov / Prípad srbského kniežaťa Dervana

Konkrétne o Dervanovi sa Peter Ratkoš nezmieňuje ale aby boli niektoré skutočnosti jasnejšie, my tak urobíme. Na základe Fredegarovej kroniky, kniha IV kapitola 68, československí výskumníci nastolujú otázku pôvodného umiestnenia Samovej "ríše". V súvislosti s vládcom Srbov, Dervanom, v roku 631 n.l. Fredegar uvádza: "Dervan, vládca Srbov, ktorí sú sklavínskí Srbi a po mnoho rokov patrili do kráľovstva Frankov, podriadil sa spolu so svojimi ľudmi kráľovstvu Sama."[37] Už spomínaní výskumníci interpretujú uvedenú citáciu tak, že Lužickí Srbi sa pripojili k Samovej "ríši", ktorá sa teda musela nachádzať na území Československa lebo pôvodná krajina Lužice sa nachádzala v susedstve Československa.

Skutočnú históriu vládcu Srbov, Dervana, je možné nájsť v kapitole 32 v diele Konštantína Porfyrogennetosa O spravovaní ríše lat. De Administrando Imperii: "Je všeobecne známe, že dnešní Srbi sú pôvodom nekresťania, ktorí sú nazývaní Bieli a žijú na území nachádzajúcom sa za krajinou Turkov (Hunov)..., ktoré je v susedstve kráľovstva Frankov ... a tak dvaja bratia prevzali ríšu od svojho otca, jeden z nich so svojou polovicou ľudí utiekol k Herakleiosovi, rímskemu cisárovi, a Herakleios ho uvítal..."[38]

Fredegar sám podporuje dôveryhodnosť správ z Konštantínopolu. Presun Dervana a jeho ľudí do krajiny Sama sa zaobišiel bez komplikácií. Samo vládol v Karantánii počas obdobia medzi rokmi 623 a 638 n.l. Karantánia sa nachádzala medzi Lužicami a dnešným Srbskom a preto migračná trasa viedla južným smerom cez Karantániu. Podľa časového sledu udalostí vo Fredegarovej kronike, Dervan prišiel so svojimi ľuďmi do Samovej krajiny po porážke Dagoberta v bitke pri Wogastisburgu v roku 631 n.l. V krajine údajne zostal iba jednu zimu a preto na Balkán musel prísť ešte pred rokom 641 keďže bol vítaný byzantským cisárom Herakleiosom, ktorý vládol od roku 610 a zomrel v roku 641.

Dervan si v roku 631 pri svojom odchode zvolil trasu pozdĺž Avarsko-Bavorskej hranice naprieč Karantániou preto lebo mu poskytovala dostatočnú ochranu pred útokmi od svojho bývalého feudálneho franského vládcu a Avarmi. Pred príchodom Dervana Samo porazil Dagoberta, ktorý napadol Karantániu. V tom čase prebiehala v Avarskom kaganáte občianska vojna medzi kmeňmi bulharských Utigurov s Kutrigurmi. Fredegar píše o občianskej vojne v Avarskom kaganáte v roku 631 n.l.[39] a preto dočasné oslabenie kaganátu je historický fakt a nie môj výmysel alebo "vážna chyba" ako Peter Ratkoš uvádza.








Podľa salzburských letopisov bola krajina Sama v Karantánii. Životopis biskupa Amanda podporuje toto umiestnenie a uvádza, že Samova krajina sa nachádza južným smerom od Dunaja. Tieto dve tvrdenia, ktoré sú v súlade, sú takisto podporené prípadom srbského vládcu Dervana, ktorý so svojimi ľuďmi odišiel z krajiny Bielych Srbov na severe do ich nového domova na Balkán. A preto sa Samova krajina nemohla nachádzať na území Československa.

>>Avari alebo avarskí Slovania ? ︽Obsah


[37] "... Derevanus dux gente Surbiorum, que ex genere Sclavinorum erant et ad regnum Francorum iam olem aspecserant, se ad regnum Samonem cum suis tradedit."FREDEGARI CHRONICON. Lib. IV. Cap 68. MMFH. I. 23.

[38] BÍBORBANSZÜLETETT KONSTANTIN: "A birodalom kormányzása. a görög szöveget kiadta és magyarra fordította" MORAVCSIK GYULA. Budapest 1950. Közoktatásügyi Kiadóvállalat. 153. old.

[39] FREDEGARI CHRONICON Lib. IV. Cap. 72 – MMFH I. 23-24.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov